Най- емоционалният куест

https://go2race.bg/

Най- емоционалният куест

„Тия хора са луди за връзване“.

Това ми беше първата реакция след като тествахме и завършихме „Най- емоционалният куест“.

Ще започна с малко предистория какво са градските куестове. В София те имат история вече от повече от 5 години и съществуват в 2 основни формата – аз ги наричам приключение и куест. При приключенията се набляга повече на изживяването, има актьори, има роли, поставени сте в ситуации които не са ежедневни. Такива приключения направиха NO FACE Events и техното See Beyond приключение, Room 66 и техните сценарии Папараци и Звезди, Филмирай се в парка и Експеримент 66, Българско Имане с и досега един от най- любимите ми маршрути Шопско имане, Questopia и трасето Мълчанието на агнетата. Най- ярък представител на другият тип градски куестове са Нощна Стража - обикновено се залага на доста по комплексни загадки, тук удовлетворението идва когато си поблъскаш мозъка и решиш задачата. Ако искате разходка и по- скоро да се забавлявате и да се посмеете – първият тип приключения са за вас. Ако пък не ви интересува особено потапянето в атмосферата, но искате да се предизвикате и да се изправите пред сложни загадки и обичате да се конкурирате и да печелите – вторият тип е вашето забавление.

За съжаление голяма част от тези формати бяха еднократни и не се появиха повече на пазара. Нощна Стража също преустанови дейност, което остави любителите на сложните загадки без поле за изява. От друга страна форматите на Room 66 се задържаха съвсем устойчиво на пазара и вече втора година предлагат приключения на открито.

Основният проблем ако сте фен на подобни приключения е, че един път изиграли трасето, нямате опция за преиграване. Такъв е обикновено и проблемът на Фюри, за нас никога няма достатъчно приключения. Затова и когато приятелите ни от King's Room и Puzzlenarium Room ни споделиха че ще правят приключение на открито, чаках с нетърпение поканата за тест.

Това, което ме изненада най- много е мащабността на продукцията. Да започнем с инвентара. Още в началото отборът ви получава ленти за ръката, с която можете да бъдете разпознати от врагове и приятели. Все пак сте в конкуренция с много други отбори, цветните ленти ви подсказват кой е в играта. Когато играете вечер по улиците на София, не винаги може да различите кое е реалност и кое е плод на въображението ви или това на организаторите, тук имате ясна индикация когато конкуренцията е наоколо. И трябва да говорите тихо и да съзаклятничите със съотборниците си без да позволите някой да ви диша във врата и да отнесе ценна информация от вас. Получавате и супер полезен инвентар, спретнато подреден. Предметите в него няма да ви помогнат да решите загадка, но ще ви дадат този момент "АХА!" момент, защото ще знаете точно кога и точно къде трябва да използвате част от него. Освен че е измислен и произведен красиво и удобно, на мен лично това ми даде усещането на видео игра, когато сглобиш пръчката с кордата и тя стане въдица, с която може да ловиш риба, за да я занесеш на ламята, която да ти даде билката, която да занесеш при шамана и после ... отплеснах се, мисля че разбирате за какво говоря.

Да поговорим за локациите. Разпръснати на доволна голяма част от и около София, някой от локациите ме изненадаха страхотно. Всяко място предлага собствена атмосфера и ви разказва собствена история. Не разбирах защо състезанието се нарича "Най- емоционалният куест", но след като го изиграхме ми стана ясно, защото загадките и приключението ви карат на места да се опияните от магия, на друга локация адреналинът страховито да препуска във вените ви, на трето място да срещнете исторически фигури или да се опитвате да разрешите мистериите на някой привидно ежедневни ситуации докато жонглирате с пъпеши (примерно, или пък не).

Загадкитe, за нас бяха чудесно комбинирани. Ние не успяхме да разрешим без подсказка две от тях. Което ни даде усещането за предизвикателство, прекалено лесните куестове се превръщат просто в надпревара с коли, което не е целта на това събитие. Прекалено трудните загадки пък свалят морала на отбора и се настила едно много тягостно настроение. Тук балансът е напипан чудесно и според мен ако не сте прекалено горди за да вдигнете телефона и да попитате къде бъркате, ще имате възможност да завършите първи. Част от лесните задачи са измислени да предизвикат креативната, творческата ви страна или да проверят вашата ловкост и какво помните от детството, сложните ще ви накарат да научите нови факти от Интернет, но във всички случаи мога да ви кажа че докато бягате с приятелите си някъде по централните софийски улици ще се забавлявате. Много :)

Разбира се, няма как да не споменем актьорите ангажирани в това да ви държат под напрежение, да направят задачата ви по- трудна, по - лесна или по откачена. Без да издавам много ще спомена, че на всяка локация има хора, чиято единствена цел е да ви вкарат във филма. А пък на една от задачите има загадка свързана с музика и ако ей там не бъдете отвяти от мащаба на начинанието, не знам какво да ви кажа повече, освен че подобен род игри не са за вас. Не им беше лесно на тези актьори, особено с отбор като нашия, подложихме ги на какво ли не да извлечем правилната информация. Ще ви оставя само със снимката на Димитър, подготвен за екшъна. Не знам как не си изпросихме някъде боя ...

Хората направили този куест са вложили много - и труд, и желание, и мислене. Само и единствено с една цел, да ви изкарат за няколко часа от сивото и скучно ежедневие. Колко често можете да се похвалите, че след безумен ден в офиса имате възможността да скочите директно с двата крака в холивудско екшън приключение? И след това да се приберете и да си легнете в собственото легло като победители :)

Ние не спечелихме състезанието, аз лично бях част от отбор Фюри 2, а нас ни изпревариха не само Фюри 1, но и няколко други отбора. И въпреки че мразя да губя, за мен беше страхотно удоволствие да опъна гумите на Станка (син джип с лош късмет да го кръстя така), да крещя като откачена "Бягай, не ме гледай, бягай ти казвам" по жълтите павета и накрая да пия по една бира с организаторите за да им кажа колко много се радвам че ги познавам и че се занимават с това, което правят. Защото е направено със сърце.

Следващото издание на "Най- емоционалният куест" е на 4 октомври. Аха, още имате време да се запишете 🦸‍♀️🦸🦹

Previous
Previous

Hunt4hint - Message in the bottle

Next
Next

Quest Siberia - Пътят към Безсмъртието